
Låt oss presentera vår nya medarbetare Marcus Rohdin
januari 25, 2022
Låt oss presentera vår nya medarbetare Filip Ramsten
augusti 15, 2022
Låt oss...
januari 25 , 2022
Låt oss...
augusti 15 , 2022Den europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten Eiopa genomförde den 7 december 2021 det 5:e mötet om hållbar finansiering. Mötet samlade medverkande från myndigheter, företag, konsument-organisationer och akademiker för att diskutera samhällets motståndskraft mot hållbarhetsrisker, försäkrings- och tjänstepensionsföretagens roll och Eiopas arbete på området. Samtidigt presenterade Eiopa sin 3-årsplan för aktiviteter att integrera hållbarhet inom finansiering på alla områden av sin verksamhet. Aktiviteterna för 2022-2024 återspeglar behovet av globala åtgärder för att möjliggöra avgörande framsteg i omställningen till en mer hållbar ekonomi. Samtidigt som fortsatt tonvikt läggs på klimatrelaterade initiativ, så kommer även andra inslag av miljömässiga, sociala och styrningsrisker (ESG) att få ökad uppmärksamhet, och större hänsyn kommer att tas till sociala aspekter. De viktigaste åtgärdsområdena bygger på Eiopas arbete inom hållbar finansiering sedan 2018, och återspeglas i EU-kommissionens prioriteringar i Strategin för Finansiering av Anpassningen till en Hållbar Ekonomi och ett Hållbart Klimat, liksom den senaste tidens nya regelverk på området.
Vi erbjuder kvalificerade konsulttjänster och rådgivning inom regelefterlevnad samt gap-analyser, liksom annat stöd som projektarbete med implementering av processer, rutiner, styrdokument eller mallar. Vi kan ge support till ert hållbarhetsarbete genom regelverksbevakning och informationsinsatser eller arrangera olika företagsanpassade utbildningar för er. Dessutom erbjuder vi olika konsulttjänster inom bank, finans och försäkring som till exempel på områdena riskhantering, compliance, kontinuitetsplanering samt även finansiella regelverk och rapportering.
Hör gärna av er så bokar vi ett möte, när det passar er bäst, med en skräddarsydd presentation, omkring era behov och situation.
Bifogad nedan är en länk till Eiopas dokument på engelska som beskriver 3-årsplanen, samt Periculos översättning av dokumentet till svenska.
Länk till Sustainable finance activities 2022-2024 | Eiopa (europa.eu)
Nedan följer en översättning av den i länken publicerade artikeln
HÅLLBAR FINANSIERINGSVERKSAMHET 2022-2024
Försäkrings- och tjänstepensionssektorn kan spela en viktig roll i begränsningen och anpassningen till klimatförändringar eller hållbarhetsrisker, genom sina investeringar, produkter och tjänster. Att integrera hållbarhetsaspekter i konsumenters beteende och i försäkrings- och tjänstepensionsbolagens verksamheter bidrar till bättre riskhantering. På längre sikt bör detta säkerställa en hållbar försäkrings- och tjänstepensionssektor, som kan leverera relevanta och kostnadseffektiva riskhanteringslösningar för EU-medborgare.
Som tillsynsmyndighet är det Eiopas uppdrag att skydda allmänintresset, genom att bidra till att säkerställa stabiliteten och effektiviteten på kort, medel och lång sikt i det finansiella systemet. Genom sitt arbete med hållbar finansiering har Eiopa som mål att säkerställa att återförsäkrare och tjänstepensionsfonder integrerar hållbarhetsrisker i sin riskhantering, för att skydda konsumenterna och säkerställa finansiell stabilitet.
HUVUDOMRÅDEN FÖR (TILLSYNS-)AKTIVITER
Aktiviteterna återspeglar behovet av globala åtgärder för att möjliggöra avgörande framsteg i omställningen till en mer hållbar ekonomi. Samtidigt som fortsatt tonvikt läggs på klimatrelaterade initiativ, så kommer andra inslag av miljömässiga, sociala och styrningsrisker (ESG) att förtjäna ökad uppmärksamhet, och större hänsyn kommer att tas till sociala aspekter.
De viktigaste åtgärdsområdena bygger på Eiopas arbete inom hållbar finansiering sedan 2018, och återspeglas i EU-kommissionens prioriteringar i Strategin för Finansiering av Anpassningen till en Hållbar Ekonomi och ett Hållbart Klimat, liksom den senaste tidens nya regelverk.
- Integrera ESG-risker i tillsynsregelverket för försäkrings- och tjänstepensionsbolag
- Konsolidera makro-och mikrotillsynsriskbedömningen av ESG-risker
- Främja att verksamheter upplyser om hållbarhet och har ett hållbart affärsramverk
- Stödja övervakning av ESG-risker och enhetlig tillsyn inom EU
- Uppmärksamma luckor i lagstiftningens skydd
- Främja användningen av öppna datakällor (öppen källkod) vid modellering och data i samband med klimatförändringsrisker
- Bidra till internationell samsyn avseende bedömningen och hanteringen av hållbarhetsrisker
1 INTEGRERA ESG-RISKER INOM RAMEN FÖR TILLSYN AV FÖRSÄKRINGS- OCH TJÄNSTEPENSIONSBOLAG
Efter ett inledande fokus på styrning och riskhantering kommer Eiopa att fördjupa sin analys av kapital i Pelare 1 och hur detta behandlas vid naturkatastrofer, investeringar i samband med miljömässiga och/eller sociala mål, eller som i huvudsak är förknippade med skada på sådana mål, och klimatrobusta försäkringsprodukter. Eiopa kommer att bedöma ansökan som en del av IORPs (Institutions for Occupational Retirement Provision) förvaltningsplikt. Tillsynsrapporteringen inom ramen för Solvens II kommer gradvis att revideras för att inkludera rapportering om hållbarhetsrisker. Detta bör säkerställa integreringen av hållbarhet i alla pelare inom regelverkets tillsynsramar.
NYCKELFRÅGOR
› Förslag till tillsynsrapportering av klimatrisker i Solvens II
› Analys av tillsynsbehandling enligt Solvens II av tillgångar och/eller verksamheter i samband med miljö- och/eller sociala mål eller väsentligen förknippade med skada av sådana mål
› Rapport om försäkringspraxis och tillsyn av integreringen av klimatrelaterade anpassningsåtgärder i skadeförsäkringsprodukter
› Analys av integreringen av hållbarhetsaspekter i IORPs förvaltningsplikt
› Omprövning av standardriskformulan för kapitalkostnader vid naturkatastrofer
LÄR DIG MER
›Rapport om skadeförsäkring och prissättning i klimatförändringens ljus
›Metoddokument om potentiellt införande av klimatförändringar i standardformeln för naturkatastrofrisk
2 KONSOLIDERA MAKRO- OCH MIKROTILLSYNSRISKBEDÖMNINGEN AV ESG-RISKER
Global, sektorsövergripande samordning och vetenskapliga bidrag om relevanta klimatförändringsscenarier är avgörande för att bedöma sektorernas robusthet mot hållbarhetsrisker. Efter Eiopas pilotövning om övergångsrisk kommer Eiopa att göra en analys av klimatförändringsrelaterade fysiska risker för försäkringsbolag.
Stresstestet IORP 2022 planeras omfatta ESG-relaterade aspekter, och Eiopa kommer att delge metodologiska principer för stresstestning av klimatförändringar. Kontinuerligt samarbete med ECB och ESAs kommer att lägga grunden för framtida samordnade klimatstresstester.
NYCKELLEVERANSER
› Metodologiska principer för stresstestning av försäkringar – klimatförändringar
› Rapport om fysisk riskanalys
› Deltagande i en potentiell sektorsövergripande klimatförändring stresstestövning
LÄR DIG MER
›Rapport om känslighetsanalysen av klimatförändringsrelaterade övergångsrisker
›Översikt (dashboard) av finansiell stabilitet inklusive ESG-risker
3 FRÄMJA ATT VERKSAMHETER UPPLYSER OM HÅLLBARHET OCH HAR ETT HÅLLBART AFFÄRSRAMVERK
Ekosystemet för hållbar finansiering bygger på transparent kommunikation om hållbarhet eller taxonomi för finansiella produkter och verksamheter. Eiopa kommer att engagera sig i att ge ytterligare vägledning om hållbarhetsrelaterad information och rapportering. Samtidigt som industrin står inför utmaningen att integrera hållbarhetspreferenser inom försäkrings- och tjänstepensions-produkter kommer tillsynsmyndigheterna att stå inför utmaningen att bekämpa sk greenwashing.
NYCKELLEVERANSER
› Vägledning om upplysningar och rapportering enligt regelverken för offentliggörande av hållbar finansiering och taxonomi (the Sustainable Finance Disclosure Regulation and Taxonomy Regulation)
› Ge råd till EU kommissionen (EU COM) om åtgärder för att bekämpa greenwashing
› Vägledning om tillämpningen av hållbarhetsrelaterade avsättningar i försäkringsförsäljnings-processen
LÄR DIG MER
›Slutrapport med utkast till tekniska standarder för regler om produktrelaterad taxonomi-information
›Rådgivning om tekniska standarder för reglers innehåll, metoder och presentation av upplysningar enligt EU-förordningen om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom sektorn för finansiella tjänster
›Råd om nyckeltal (KPI) för miljömässigt hållbara verksamheter hos försäkrings- eller tjänstepensions-bolag enligt artikel 8 i taxonomiförordningen
4 STÖDJA TILLSYN AV ESG-RISKER OCH ENHETLIG TILLSYN INOM EU
Klimatförändringar och sociala utmaningar påverkar den långsiktiga hållbarheten hos försäkrings- och tjänstepensionsbolagens affärsmodeller samt konsumenternas efterfrågan på risklösningar. Eiopa kommer att ge vägledning om tillsynen av klimatrelaterade risker och samarbeta med (åter-) försäkringsbolag om bedömning av klimatrisk avseende väsentlighet och scenarioanalys i ORSA. Klimatriskdiskussioner kommer att äga rum vid tillsynsmöten och Eiopa kommer gradvis att börja övervaka utbudet av hållbara produkter.
NYCKELLEVERANSER
› Tillsynshandbok om övervakning av klimatrelaterade risker i Solvens II pelare 2
› Tillämpningsvägledning om övervakning av användningen av klimatförändringarsriskscenarier i ORSA, med frivilligt pilotarbete om att genomföra klimatförändringsanalys och användning av klimatförändringsscenarier i ORSA
› Kostnads- och historisk resultatanalys av ESG-produkter
› Vägledning om tillsyn av ESG-risker, inklusive greenwashing
LÄR DIG MER
›Yttrande om övervakning av användningen av scenarier för klimatförändringsrisker i ORSA
5 UPPMÄRKSAMMA LUCKOR I LAGSTIFTNINGENS SKYDD
Luckor i det skydd lagstiftningen ger är kostsamma för samhället. Eiopas arbete inom området syftar till att öka riskmedvetenheten och med teknisk analys informera diskussionen om åtgärder för att förbättra riskbedömningen, riskförebyggande anpassningsåtgärder samt incitament för lämplig produktdesign och risköverföring för klimatförändrings- och pandemirisker. Eiopa kommer att slutföra den första EU-omfattande sammanställningen av luckor i försäkringsskyddet för naturkatastrofer och analysera konsumenternas attityder mot försäkringsskydd för katastrofer eller klimatrelaterade risker.
HUVUDSAKLIGA VERKSAMHETSOMRÅDEN
› Färdigställa översikten (dashboard) av luckor i försäkringsskydd för naturkatastrofer
› Analysera konsumentattityder mot försäkringsskydd och avtalsvillkor för naturkatastrofer
LÄR DIG MER
›Pilotöversikt (dashboard) av luckor i försäkringsskydd för naturkatastrofer
›Artikel om gemensamma robusta lösningar för pandemier
6 FRÄMJA ANVÄNDNINGEN AV ÖPPNA DATAKÄLLOR (öppen källkod) VID MODELLERING OCH DATA I SAMBAND MED KLIMATFÖRÄNDRINGSRISKER
Data och modeller om klimatrelaterade risker är avgörande för att förbättra noggrannheten i klimatriskbedömningen både för industrin och de som utövar tillsyn. Eiopa syftar till att stödja modellering och hantering av klimatförändringsrisk genom att positionera sig som ett relevant datanav med öppen data (öppen källkod) samt tillhandahålla relevanta aggregerade data, till exempel klimatrelaterade uppgifter om försäkringsförluster, på ett öppet och lättillgängligt sätt.
HUVDSAKLIGA VERSAMHETSOMRÅDEN
› Analysera möjligheter för användning av öppen data (öppen källkod) modelleringsverktyg för naturkatastrofer
› Utveckla sätt att förbättra insamlingen av enhetliga och omfattande uppgifter om försäkringsförluster
LÄR DIG MER
›Eiopas tillsynsstrategi för teknologi
7 BIDRA TILL INTERNATIONELL SAMSYN AVSEENDE BEDÖMNINGEN OCH HANTERINGEN AV HÅLLBARHETSRISKER
Det finns ett behov av global samsyn inom tillsyn och hantering av hållbarhetsrisker från ett tidigt skede. Som medlem i Nätverket för Miljöanpassning av det Finansiella Systemet (Network for the Greening of the Financial System – NGFS), Forumet för Hållbar Försäkring (the Sustainable Insurance Forum – SIF) och Internationella Sammanslutningen av Försäkringstillsyn (the International Association of Insurance Supervisors – IAIS), strävar Eiopa efter att bygga synergier och bidra till global standardisering. Klimatförändringarna kommer också att ha en framträdande roll på dagordningen för Eiopas bilaterala dialoger med tredjeländer.
NYCKELLEVERANSER
› Dialog mellan EU och USA om klimatrelaterade projekt avseende finansiell tillsyn av klimatrisker, och klimatrisk och robusthet
› Aktivt och ledande deltagande i Nätverket för Miljöanpassning av det Finansiella Systemet (Network for the Greening of the Financial System – NGFS), Forumet för Hållbar Försäkring (the Sustainable Insurance Forum – SIF) och Internationella Sammanslutningen av Försäkringstillsyn (the International Association of Insurance Supervisors – IAIS) inom ramen för hållbar finansiering
LÄR DIG MER
› NGFS Guide för handledare: integrera klimat- och miljörisker i tillsyn
› SIF/IAIS (initial) artikel om tillsynen av klimatrelaterade risker inom försäkringssektorn
Artikel skriven av Carola Lawton Browne