
Låt oss presentera vår nya medarbetare Loovis Petersdotter
april 2, 2024
DORA-förordningen
maj 24, 2024
Låt oss...
april 02 , 2024
DORA-förordningen
maj 24 , 2024CSDDD – krav på företag att agera med tillbörlig aktsamhet gällande miljö, klimat och mänskliga rättigheter
Nu har Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD eller CS3D) antagits. På svenska översatt till EU-direktiv om tillbörlig aktsamhet för företag i fråga om hållbarhet. Efter flera års förhandling så har EU-länderna till slut enats om texten till CSDDD. Direktivet förväntas bli formellt antaget och publicerat under 2024 och ska vara implementerat hos medlemsländerna 2026. Direktivets regler införs stegvis från 2027 och först ut blir de största företagen med minst 5000 anställda och 450 miljoner EURO i omsättning. Därefter sänks trösklarna och fler företag träffas av reglerna.
CSDDD, som syftar till att främja ett hållbart och ansvarsfullt agerande från företagens sida i de globala värdekedjorna, utgår ifrån internationella principer och standarder. Till exempel introducerar man flera nya begrepp såsom krav på ”tillbörlig aktsamhet” i etablerade affärsrelationer. Det blir också möjligt att stämma företag i domstol för kränkningar av mänskliga rättigheter och miljö som skett på grund av bristande due diligence. Det som hittills har varit principer, standarder och överenskommelser blir nu kodifierat genom direktivet som ska implementeras i EU:s medlemsländer. Denna riktning om krav på ansvarstagande syns även på annat håll.
När CSDDD väl börjar tillämpas kommer även företag att kunna ställas till ansvar, antingen genom skadeståndskrav eller utdömande av sanktioner (nivåer och modell liknar GDPR). Företag ska identifiera och hantera miljökonsekvenser och respekt för mänskliga rättigheter i hela värdekedjan. Om så inte sker ska de kunna ställas till ansvar. Varje medlemsland kommer att utse en nationell myndighet som bland annat kan inleda inspektioner och utfärdar straffpåföljder. Tillsynen innebär att berörda företagen bl.a. ska rapportera gällande:
- Integrera tillbörlig aktsamhet företagets policy.
- Identifiera, förebygga, minimera och sätta stopp för verksamhet med negativa konsekvenser för de mänskliga rättigheterna eller miljön.
- Inrätta och upprätthålla ett klagomålsförfarande.
- Övervaka hur effektiva policyn och åtgärderna för tillbörlig aktsamhet är, och
- Offentliggöra information om tillbörlig aktsamhet.